diumenge, 15 de desembre del 2013

TERMES EN EL MÓN ROMÀ





Les termes eren edificis públics amb prestacions que avui en diríem higienicosanitàries. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis  i representaven un dels principals llocs de trobada a l'antiga Roma, és a dir, constituïen un lloc d'oci i de sociabilització per a la societat romana, bàsicament, patrícia .

Ara us explicare com funcionava cada part, la finalitat que tenien, activitats que oferien, estances que les formaven:

Apoditerium: sala que es feia servir com a vestuari hon s'hi despullava i desava la roba en unes fornícules o nínxols oberts a la paret o en uns armaris de fusta sota la vigilància d'un esclau, a qui se li pagava el servei.

Tepidarium: era la parta de les termes on es poden prendre el banys tebis si no hi havia banyera, s'asentaven en un banc
.
Caldarium: era la part de les termes on es poden prendre els banys calents tenien una banyera i graons per asseures .

Frigidarium: eren banys freds i consistien en una piscina d'aigua freda  que t'arribava fins als hombrus i que podia ser de diferents mida.

Hipocaustum: era la calefacció que s'utilitzava en les termes per obtenir una calor més intensa.

Laconicum: bany de vapor d'aigua, normalment circular per a saunes seques o sudatorium.

Piscinas: normalment les termes més grans tenien una piscina al arie lliure per practicar la natació.

Palestra: era  una pista a l'aire lliure més o menys gran coberta d'arena i voltada de porxos que alguns hi escalfaven .

A catalunya podem trovar restes en els seguents llocs: Vallès Occidental, Barcelonès, Vallès Oriental, Tarragonès, Segarra El Maresme La Selva Alta Ribagorça




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada